Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.08.11

A beszédmegértés, mint az olvasástanulás egyik sarkalatos pontja

Az olvasás, írás, helyesírás elsajátításának egyik alapvető feltétele az ép beszéd, tehát a megfelelő szintű beszéd és beszédmegértés.

Ahogy a gyermek növekszik, szoros kapcsolatban fejlődik a beszéd, a szavak hibátlan kiejtésének képessége, és a mások által kiejtett szavak, mondatok megértésének képessége. A kettő együttműködése eredményezi a beszéd és a beszédmegértés fejlődését és életkornak megfelelő működését.

Amíg a gyermek beszédében jelentkező hibák jól észrevehetők (pl. pösze, dadog, hadar), addig - főleg, ha a gyermek értelmes - a beszédmegértés problémái sokáig rejtve maradhatnak. A következmények közül a leggyakoribb és a legtöbb gyereket érintő gond az olvasási és írási nehézség.

A beszédmegértési zavar felismerése

Gyakran találkozom mindennapi munkám során olyan gyerekekkel, ahol a viselkedésproblémák hátterében a beszédmegértés zavara áll. Az Ön gyermekének viselkedése is sok mindent elárulhat.

Mire érdemes figyelni?

Valószínűleg az Ön gyermekének is nehézséget okoz a beszéd megértése, ha azt veszi észre, hogy gyakran visszakérdez, és megerősítést vár az elhangzottakkal kapcsolatban, vagy ha a többieket figyeli, hogy mit kell csinálni, ha a mese nem köti le, és nem tudja elismételni a hallottakat. Szintén erre utalhat, hogy gyermeke a verseket, dalokat nem, vagy csak lassan képes megtanulni, hogy nyelvtanilag helytelen mondatokat használ, rosszul toldalékol, és hosszabb, nehezebb szavakban sokszor cseréli fel a hangokat (karalábé helyett karabálé).

Egy viszonylag rövid (1-2 órás) vizsgálattal ki lehet deríteni, hogy van-e a gyermeknek a beszédmegértéssel problémája. Ha a teszt problémát jelez, fejlesztő foglalkozással, akár otthoni segítségnyújtással is, jelentősen javítható a zavar, és ennek köszönhetően a tanulásban, és a gyermek viselkedésében döntő változás következhet be.

Fontos: A beszédészlelési beszédmegértési problémák az életkor előrehaladtával nem rendeződnek, nem oldódnak meg maguktól. A fejlesztés elmaradása rengeteg iskolai kudarcot okoz. A tökéletes beszédmegértés az alapja a későbbi jó szövegértésnek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.