Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ADHD érintettek 8 tulajdonsága

2016.03.19

Az ADHD érintettek 8 tulajdonsága, ami végső soron sikeressé teszi őket

 

Minden gond nélkül bevallom, hogy gyerekkoromban egy nagy rakás szerencsétlenség voltam. Vélhetően rémálmai voltak tőlem a tanáraimnak (legalábbis a legtöbbnek). Túl sokat beszéltem, hangoskodtam az órákon, ostoba vicceket meséltem és nem tudtam megülni egy helyben (és nem sok minden változott azóta sem).

Ez után a bevezető után talán nem meglepő, hogy kb. 9 éves koromban diagnosztizálták nálam az ADHD-t. Azzal, hogy elfogadtam ezt a diagnózist, megtettem az első lépést a tünetek kezelése felé. Felnőttként még mindig küzdök vele a magam módján, de már távolról sem olyan rossz a helyzet, mint kiskamasz koromban volt.

Sokan feltételezik, hogy a hiperaktív-figyelemzavarosok képtelenek bármire is összpontosítani. Mások azt gondolják erről, hogy az egész csak mese. Csak azért találták ki a gyógyszergyártók, hogy teletömjék a gyerekeket gyógyszerekkel és így megtömhessék a zsebüket.

Bármit higgyenek is az emberek, a hiperaktivitás-figyelemzavar létezik. Igaz, hogy gondot jelent a téves diagnózis vagy a túlzott gyógyszerezés, és még mindenképpen sok van, amit nem tudunk erről a rendellenességről és arról, milyen következményeket okoz. Mégis, csak azért, mert még nem értünk valamit teljesen, az nem jelenti, hogy egyenesen tagadjuk a létezését.

Maga a „rendellenesség” szó megbélyegez. Az emberek feltételezik, hogy valamilyen egyensúlyhiányt vagy funkciózavart jelent. És valóban, bizonyos értelemben igazuk is van, de ezt távolról sem szabad úgy értelmezni, hogy valami természetellenes dologról lenne szó. Hiszen belső tökéletlenségeink azok, amik minket emberré és különlegessé tesznek.

Arról már nem beszélve, hogy valamit csak akkor nevezhetünk „funkciózavarnak”, amikor a rendszer nem képes azt befogadni. Ha az emberek jobban ismernék a hiperaktivitás-figyelemzavart, akkor nem tekintenének rá olyan bénító betegségként, amit mindenképpen gyógyítani kellene. És, miközben az ADHD érintetteknél hasonló tünetek figyelhetők meg, az még nem jelenti azt, hogy ugyanazt az életet kell élniük. Én nem szégyellem, hogy érintett vagyok, valójában azt gondolom, hogy gyakran inkább erőforrást jelentett a számomra és nem más számára. Bizonyított tény, hogy az ADHD érintettek velük születetten kreatívak és vállalkozó szelleműek. Az álmodozás igenis elvezethet nagyon is nagyszerű ötletekhez.

Következésképpen számos példa van arra, hogy az ADHD érintett személyekből rendkívül sikeres emberek válhatnak. Az ADHD mindkét nemet érinti, de ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül gátolnia kell a sikerességet. Például a Pulitzer díjas újságírónő, Katherine Ellison, vagy az üzletember-mágnás Richard Branson, a színésznő Zooey Deschanel és a színész Jim Carrey egyaránt ADHD érintett.

És valóban: az ADHD sokféle adottságot hozhat magával. Egyszerűen szólva gyakran olyan kézzel fogható minőségeket adhat az embereknek, amelyek segítik őket sikeressé válni.

Az alábbi nyolc tulajdonság teszi sikeressé az ADHD érintetteket:

1. Nyitottság. Nyitottak, mert kíváncsiak a világra.

 

Lehet, hogy az ADHD érintettek másként tanulnak, mint a többi ember, de ez nem jelenti azt, hogy nem szomjazzák a tudást. Természetükből adódóan kíváncsiak, és türelmetlenül vágynak arra, hogy mindent megtudjanak valamiről, mégpedig minél hamarabb.

Ez teszi őket naggyá, mert őszintén érdekli őket az, amiről beszélnek, és amit másokkal közölni akarnak.

2. Fáradhatatlanság. Fáradhatatlanok, nem hagyják abba még akkor sem, amikor már mindenki más kidől mellőlük.

 

Nem titok, hogy az ADHD érintetteknek magas az energiaszintje. Amikor mások már kifulladnak, ők újra életre kelnek. Nehéz időkben ez nélkülözhetetlen tulajdonság.

3. Meggyőzőek. Mivel egész életükben magyarázkodniuk kell, jól tudják kifejezni magukat.

 

Amikor nem tudsz uralkodni a viselkedéseden, bajba kerülhetsz. Az ADHD érintettek meglehetősen jól ismerik ezt az érzést. Túl sokszor kellett magyarázkodniuk mások előtt viselkedésük miatt és bocsánatot kérni hevességükért. Ez gyakorlottá teszi őket a kommunikáció művészetében.

4. Multitasking. Egyszerre több dologgal képesek foglalkozni, mert úgy érzik, túl sok jó dolog történik egyszerre.

 

Az ADHD érintettek az egész világot káprázatos svédasztalnak tekintik, és mindent egyszerre szeretnének elvenni róla. Mivel ez nyilvánvalóan lehetetlen, meg kell tanulniuk lelassítani a dolgokat, hogy azok ne sodorják el őket. Az ADHD megtanítja az érintettet erre, de a vágy, hogy egyszerre mindent megkóstoljanak soha nem küzdhető le teljesen. Ezért van az, hogy jól tudnak egyensúlyozni több egyszerre végzett tevékenység között.

5. Együttérzés. Együttérzőek, mert megértik, milyen az megbélyegzettnek lenni.

 

Amikor elmondod másoknak, hogy van ez a rendellenességed, gyakran furcsállva néznek Rád. Az ADHD érintettek tudatában vannak annak, hogy a mentális rendellenesség még nem jelenti azt, hogy valami baj van az illető személlyel. Megértik, hogy az agyuk kivételesen nagy erőt képvisel és nehéz időnként megfékezniük. És valóban, az ADHD érintettek megértőek, kedvesek és gondoskodóak, mert tudják, milyen érzés valami olyan egyértelmű dolog miatt kiközösítve lenni, mint például másnak a lélegzés. Ez a fajta érzelmi intelligencia az élet minden területén felbecsülhetetlen.

6. Kockázatvállalás. Kockázatvállalók, mert nem bonyolítják túl a dolgokat, hanem szívesen próbálkoznak új dolgokkal.

 

Az ADHD nagyon impulzívvá teheti az érintettet. Ez gondot jelenthet, ugyanakkor biztosítja azt is, hogy az élet nem lesz unalmas. A túl sok gondolkodás bénító lehet. Időnként jobb fejest ugrani a dolgokba. A legsikeresebb embereknek mindig kockáztatniuk kell valamit ahhoz, hogy eljussanak valahová és elérjék, amit akarnak: pénzt, időt és hírnevet.

7.Szenvedélyesség. Szenvedélyesek, mert teljes figyelmüket lekötik az őket érdeklő dolgok.

 

Az ADHD érintetteket gyakran mondják „szórakozottnak”, de ez nem mindig igaz. Van egy másik közös tünete az ADHD érintetteknek: a hiperfókusz. Ez akkor kapcsol be, amikor valami teljesen leköti a figyelmüket. Ilyenkor kizárják a világot és teljesen elmerülnek az adott feladatban. Ez a fáradhatatlan szenvedély nagyszerű dolgokat eredményezhet.

8. Jó vezetők. Azért nagyszerű vezetők, mert jól ismerik az ellenségességet.

 

Nem könnyű úgy felnőni, hogy Te vagy a gyerek, akivel mindig baj van az iskolában valami olyan viselkedés miatt, aminek megfékezésével Te magad is állandóan próbálkozol. Időközben állandóan hasonlítgatnak a jól viselkedő gyerekekhez, akik mindig egyenesen ülnek a padban, vagy akár a jól viselkedő, kellemesebb modorú testvéredhez.

Ezeknek a viselkedéseknek és az általuk támasztott akadályoknak a leküzdése élethosszig tartó küzdelmet jelent. Mégis, ez az állandó kihívás edzi meg azt a fajta jellemet, ami természetes vezetővé teszi az érintettet.

Az ADHD nem átok, hanem adottság.

 

ADHD MAGYARORSZÁG·2016. JANUÁR 22.

Fordította: Mikecz Róza